Nieuws

Op dinsdag 13/02/2024 krijgt EMCS in alle lidstaten een upgrade naar Fase 4.1. EMCS is het douaneplatform voor accijnsgoederen. In tegenstelling tot de andere nieuwe douanesystemen, is er bij deze upgrade geen overgangsfase voorzien.
Heeft u al gehoord van de ontwikkelingen binnen de Belgische douanesystemen? Vraagt u zich af wat deze veranderingen precies inhouden? In deze blog geeft DKM Customs een overzicht van wat u te wachten staat.
Naar aanleiding van de crisis in Oekraïne, heeft de EU met een 11e sanctiepakket nieuwe bijkomende beperkende maatregelen tegen Rusland opgelegd. Belangrijk in dit pakket: de extra genomen maatregelen om te verhinderen dat sancties kunnen worden omzeild door invoer via andere landen. DKM Customs legt u graag uit wat dit precies betekent en wat de gevolgen zijn.
Technologieën zijn leuk, maar van zodra ze stoppen met werken is het andere koek. Ook NCTS (New Computerized Transit System) moet een grondige update ondergaan. Om te voldoen aan de UCC, moet het systeem voor transitdocumenten bijgewerkt worden. Het NCTS-project valt onder de noemer NCTS P5 (Phase 5) en gaat momenteel live in België op 29/11/2023. Wat dit allemaal betekent? DKM Customs legt het u graag uit!
De CBAM, een nieuwe klimaatheffing van de Europese Unie, staat officieel in de startblokken. Maar wat betekent die CBAM nu precies? Wat is het doel hiervan? En welke veranderingen brengt dit allemaal voor u met zich mee? DKM Customs legt het u graag concreet uit.
Met het nieuwe jaar in zicht, delen we graag enkele updates met jullie.
Op 31 oktober 2022 is de nieuwe GN-nomenclatuur verschenen in het Publicatieblad van de EU. U vindt de omzettingstabellen van de goederencodes die vanaf 1 januari 2023 wijzigen bij onze nuttige documenten.
Een tijdje terug kreeg de douane verschillende vragen rond het opmaken van douaneaangiften voor cargo ex-Rusland. Uit deze vragen bleek dat het nog altijd niet duidelijk is dat er geen commerciële vrijgave voor dergelijke zendingen mag gebeuren, zonder uitdrukkelijke voorafgaande goedkeuring door de douanediensten.
De bevoegde autoriteiten van de lidstaten en de Europese Commissie beslisten dat hout en houtproducten van oorsprong van Rusland, Wit-Rusland en de militair bezette gebieden van Oekraïne niet meer in het vrij verkeer in de Unie kunnen worden gebracht als het 'stelsel van zorgvuldigheidseisen' niet volledig werd afgerond voor 6 mei 2022.
In het kader van de huidige sancties tegen Rusland werkte de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen een praktische procedure uit voor de invoer van olie en olieproducten in bulk vanuit Rusland of van Russische oorsprong.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van alle trending douane inzichten