DKM Customs werkt samen met AP Hogeschool

Sinds 2021 hebben we bij DKM een samenwerking met AP Hogeschool. Dankzij deze samenwerking en via werkplekleren, leiden wij jonge douanedeclaranten op en brengen we hen alle kneepjes van het douanevak bij.

Knelpuntberoep

Dat het beroep douanedeclarant een knelpuntberoep is, is ondertussen al geen geheim meer. Heel wat mensen hebben dan ook een bepaald beeld voor ogen van een douanedeclarant: saai, stoffig, droge materie… Bij DKM bewijzen we graag het tegendeel en laten we zien dat douane écht een leuk vak is! Want wij doen veel meer dan enkel en alleen wat documenten invullen.

Om dit kracht bij te zetten, gingen we in 2021 een samenwerking aan met AP Hogeschool. Want ook zij zetten hun schouders onder het aantrekkelijk maken van de douanedeclarant.

Graduaat Transport en Logistiek

AP Hogeschool richtte in 2019, in overleg met de logistieke sector, de graduaatopleiding Transport en Logistiek op. Deze opleiding bestaat uit een algemeen studiejaar, gevolgd door een afstudeerjaar waarbij de keuze dient gemaakt te worden voor douanedeclarant of transportplanner wegvervoer. De opleiding maakt ook gebruik van werkplekleren. Het werkplekleren wordt gespreid over 3 semesters, waarbij de studenten tijdens het eerste semester 2 dagen stage loopt. Bij werkplekleren 2 en 3 lopen de studenten 3 en 4 dagen per week stage. Deze manier van werken is ideaal om theorie en praktijk te combineren.

Sinds de oprichting van deze opleiding, is er elk jaar opnieuw een groei te merken in het aantal inschrijvingen. De eerste generatie studenten studeerde af in 2021. 35 studenten behaalden het diploma en 27 daarvan gingen meteen aan de slag bij hun werkgever. Voor ons hét bewijs dat er in de douanewereld altijd werk te vinden is!

Ook bij DKM hebben we momenteel twee stagiairs van de opleiding op de werkvloer rondlopen. Dankzij de opleiding van AP Hogeschool, kunnen wij hen onze douanekennis doorgeven en hen alle kneepjes van het vak aanleren.