Brexit fase 3 uitgesteld tot zeker eind 2023

Was u er nog 100% van overtuigd dat men fase 3 van de Brexit niet zou uitstellen? Dan moeten wij u helaas teleurstellen, of net heel blij maken. De derde fase van de Brexit ging normaal gezien in op 1 juli 2022, maar deze datum werd nog maar eens opgeschoven. Wat dit allemaal precies wil zeggen en hoe dit komt, leggen we u graag uit.

Wat is fase 3 van de Brexit?

De derde fase van de Brexit bracht een aantal maatregelen met zich mee. We sommen ze graag even voor u op:

  • Verplichte sanitaire en fytosanitaire controles
  • Fysieke controles op transporten van vlees, eieren, zuivel, visserijproducten en veel (bij)producten van dierlijke oorsprong
  • Fysieke controles voor levende dieren en 'laag risico' landbouwgoederen op de door het Verenigd Koninkrijk aangewezen grenscontroleposten

Let op: alle controles die in fase 1 en 2 van de Brexit werden ingevoerd, blijven uiteraard van kracht.

Wanneer gaat fase 3 van start?

Wanneer fase 3 van de Brexit exact van start gaat, kunnen we op dit moment nog niet zeggen. Wat we wel weten, is dat het zeker niet voor eind 2023 zal zijn. De oorzaak hiervan? De oorlog in Oekraïne en de almaar stijgende energieprijzen.

Dit najaar publiceert de Britse regering een Target Operating Model. Dit model houdt een verbeterde regeling voor invoercontroles aan de grens in en vertelt ons ook meer over hoe en wanneer het Verenigd Koninkrijk deze regeling zal invoeren. Men verwacht dat deze nieuwe regeling gelijdelijk aan van toepassing zal zijn vanaf eind 2023. Specifiek is de nieuwe regeling van toepassing op goederen uit de EU en goederen uit de rest van de wereld.

Bent u al gestart met het treffen van voorbereidingen op deze derde fase? Dan raden wij u aan om deze voorbereidingen voorlopig even on hold te plaatsen.

Bij DKM volgen we ondertussen alle nieuwe ontwikkelingen omtrent de Brexit op de voet. Via onze online kanalen (LinkedIn en Facebook) en via onze website houden wij u steeds op de hoogte.

Wil u graag als eerste op de hoogte zijn van alle updates rond de Brexit? Schrijf u dan zeker in op onze nieuwsbrief.