Uitvoer van dierlijke en plantaardige goederen vanuit de EU naar UK: wat verandert er op 1 april?

Nieuwe update: De Britse overheid heeft intussen bekend gemaakt dat deze nieuwe importregels en grenscontroles worden uitgesteld van 1 april naar 1 oktober en 1 januari.

Er is voorlopig nog geen reactie vanuit EU. We volgen alles op de voet en houden jullie op de hoogte.

Op 1 april komt er een einde aan de eerste fase van de Brexit. Dit brengt enkele belangrijke wijzigingen met zich mee op het gebied van in- en uitvoer van plantaardige en dierlijke producten. 

Vandaag is het mogelijk om bepaalde producten van dierlijke oorsprong, gereglementeerde planten en producten van plantaardige oorsprong zonder certificaat uit te voeren. Vanaf 1 april verandert dit.

Wat brengt dit met zich mee voor uw bedrijf?

Afhankelijk van de soort goederen die u uitvoert, zullen deze moeten voldoen aan de (fyto)sanitaire eisen die het FAVV voorziet. Uw goederen zullen mogelijks ook onderworpen worden aan een uitvoercontrole. We illustreren dit met een voorbeeld:

Een producent van peren in België heeft wekelijks zendingen naar verschillende ontvangers in het VK. Dit verliep tot op heden probleemloos. Vanaf 1 april zal voor elke zending een fytosanitair certificaat, goedgekeurd door het FAVV, uitgesteld moeten worden. Hier is mogelijks een uitvoercontrole aan gekoppeld. In het VK dient er ook een fytosanitair certificaat voor invoer opgemaakt te worden wat, opnieuw, gekoppeld is aan een eventuele invoercontrole door de daarvoor bevoegde autoriteiten.

Opgelet! Deze formaliteiten dienen afgerond te zijn voordat de uitvoer kan plaatsvinden. Dit moet dus steeds op de laadplaats in orde gebracht worden.

Aan deze extra vereisten zijn onvermijdelijk extra tijd, werk en kosten verbonden. De boodschap is om u grondig voor te bereiden zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Wij als DKM, zijn voorbereid om u hierin te ondersteunen en geblokkeerde zendingen, onvoorziene kosten en boetes te voorkomen.

 

Wil je hierover meer info?
http://www.afsca.be/professionelen/publicaties/mededelingen/2021-03-09.asp 

Uitvoer van dierlijke en plantaardige goederen