Nieuwe regeling voor afhalen volle containers via CMA op ATO

Vanaf maandag 1 november 2021 geldt er een nieuwe regeling voor de afhaling van containers via CMA CGM onder douanetoezicht die in de Ruimte voor Tijdelijke Opslag (RTO) van ATO staan.

De nieuwe regeling stelt dat men vanaf maandag 1 november 2021 alle containers die met een T-document toekomen uit Rotterdam, Zeebrugge of Zwitersland kan afhalen op ATO. Dit kan alleen als men hiervoor een vervolgdocument opstelde. Dit document lost het voorafgaande T1-document af. Concreet betekent dit dat men deze containers systematisch blokkeert bij de lossing van de containers in de RTO. De blokkering houdt stand tot men het correcte aanzuiveringsdocument kent.

Om een voorraadadministratie te voeren, is het belangrijk dat men het MRN-nummer en het type van dit vervolgdocument heeft. Ook is het enorm belangrijk dat u zich als aanbieder op tijd registreert op de daarvoor voorziene website etis.ato-antwerp.com. Belangrijk om te weten bij deze registratie is dat deze niet gebeurt door DKM, maar dat u dit zelf moet doen.

De registratie gebeurt éénmalig. Zo kent men de aanbieder en kan u daarna inloggen met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord en zo documenten invoeren.

We geven u even mee hoe u zich kan registreren als aanbieder.

1. Registratie

Wanneer u naar de website etis.ato-antwerp.com gaat, komt u terecht op onderstaande startpagina. Vervolgens klikt u links onderaan de pagina op “Register”.

Volle containers ATO

2. Scherm invullen voor registratie

Om u als aanbieder te registreren, vult u onderstaande gegevens correct in.

Volle containers ATO

3. Toelating

Na uw registratie krijgt ATO een automatisch bericht en geeft men een toelating.

Opmerking: het kan even duren voor men de toelating geeft. Een operator moet namelijk manueel tussenkomen, waardoor dit dus niet à la minute gebeurt.

Na de toelating genereert het systeem een validatienummer. Met dit nummer kan u een eerste keer inloggen met uw gebruikersnaam en wachtwoord.

Bij de invoer van de MRN-nummers moet u enkel en alleen nog inloggen. Hierna krijgt u volgend scherm te zien.

Op dit moment is het belangrijk dat de aangever het containernummer ingeeft, het type douanedocument en het MRN-nummer. Het is het MRN-nummer dat bij afhaling zorgt voor een automatische deblokkering van de container.

Bent u niet helemaal mee en zit u nog met vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren!