Newsflash: Rusland – Sensibilisering voor het naleven van de beperkende maatregelen

Een tijdje terug kreeg de douane verschillende vragen rond het opmaken van douaneaangiften voor cargo ex-Rusland. Uit deze vragen bleek dat het nog niet duidelijk is dat er geen commerciële vrijgave voor dergelijke zendingen mag gebeuren, zonder uitdrukkelijke voorafgaande goedkeuring door de douanediensten.

Uitgaande bewegingen naar Rusland of Wit-Rusland worden door de douane op een proactieve manier gescreend aan de hand van de manifesten of bij het indienen van de uitvoeraangiften. Inkomende zending, met herkomst of van oorsprong uit Rusland en Wit-Rusland die onder een invoerverbod (kunnen) vallen, moeten of proactief gescreend worden door de rederijen of worden door de douane aan controles onderworpen op het ogenblik dat er voor die zendingen een aangifte voor een douaneregeling wordt ingediend. Indien deze zendingen onder een invoerverbod vallen, is het verboden om deze onder een douaneregeling te plaatsen.

Wenst u toch nog graag meer informatie rond deze beperkende maatregelen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het team van DKM Customs. Wij helpen u graag verder!